Finišavo visą Lietuvą apkeliavusi Žalioji olimpiada

Spalio 18 dieną Vilniuje, parodų centre Litexpo, vyko pirmosios nacionalinės „Žaliosios olimpiados“ finalas, kuriame dvylika mokyklų iš Alytaus, Pasvalio, Molėtų, Kauno, Trakų, Mažeikių, Tauragės, Vilniaus, Šalčininkų ir Ukmergės rajonų susirungė dėl geriausios vardo bei pagrindinio prizo – kelionės į Vokietiją.  Renginio svečiai ir dalyviai ne tik galėjo pasisemti naudingų žinių specialioje teminėje konferencijoje, bet ir turėjo išskirtinę progą dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse. Konferencijų erdvėje savo patirtimi dalinosi ir pranešimus skaitė įvairių sričių specialistai: aplinkosauginio švietimo projekto „Kita forma“ sumanytoja, VšĮ „RV Agentūra“ direktorė Vaida Griškevičienė, INDI kūrybinės studijos dizaineris Simonas Tarvydas, atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėja Jurgita Gaižiūnienė, inovatyvios įmonės „LECH LECHA Design“ sumanytoja bei dizainerė Janina Zebireva. Šalyje gerai žinomi aplinkosaugos specialistai ir kūrybininkai kartu bandė rasti geriausius sprendimus, kurie padėjo ne tik efektyviai ir įdomiai tvarkyti ar pakartotinai panaudoti buityje susikaupiančias atliekas, bet ir originaliai  bei stilingai jas pritaikyti tiek mokyklos, tiek namų aplinkoje. Dirbtuvių erdvėje eko menininkai supažindino su savo veikla bei pademonstravo, kaip iš atliekų, pasitelkiant kūrybiškumą, sukurti netikėtus ir vėl naudoti tinkamus gražius, originalius daiktus. „Commune DIY“ parodė, kuo gali tapti sulūžusi riedlentė, „Mėnulio akmens dirbtuvės“ atskleidė, kaip iš antrinių žaliavų pagaminti muzikos instrumentą. Naujus dalykus išrasti, kurti, matuoti ir konstruoti skatino „Robotikos akademijos“ atstovai. Projekto „Kita forma“ dirbtuvėse renginio svečiai galėjo pasisemti pačių netikėčiausių idėjų.

O pati įnirtingiausia kova vis dėlto vyko tarp stipriausiųjų komandų. Mūsų gimnazijos komandai atstovavo Eligijus Šakarnis, Kasparas Mackevičius, Ramunė Parimskytė, Rugilė Baltaragytė, Mantas Milnikovas ir Nedas Jurkevičius bei stipri palaikymo palyda. Teko išbandyti tiek teorines, tiek praktines žinias: tai namų darbų užduoties pristatymas; procentariumas; be 5 minučių Čiurlionis; klausk, klausk, prakaituok, kas po gaubtu tu galvok; smegenų pompingas. Nors užduotys buvo nelengvos, tačiau – įveiktos. Sirgaliai irgi buvo nepamiršti. Jie kovojo dėl triukšmingiausios, energingiausios, geriausios komandos titulo ir atliko įvairiausias užduotis. Ekstra  meniškai nufotografuotos  nuotraukos įkėlimas į facebook ir like rinkimas (per trumpą laiką surinkta virš 500 balsų), garso decibelų matavimas, komandos įvaizdžio vertinimas. Po rezultatų susumavimo paaiškėjo nugalėtojai: I-oji vieta atiteko Molėtų gimnazijos komandai (“Bio MG indikatoriai”), II-oji vieta – Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos komandai (“Polietilentereftalatas”) ir garbingoji III-oji vieta – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komandai („Flamingai”). Sveikiname mūsų komandą. Šaunuoliai!

„Žalioji olimpiada“ yra pirmasis nacionalinis konkursas, kurio metu moksleiviai buvo skatinami ugdyti ekologinį sąmoningumą ir galvoti žaliai.

Ekonomikos mokytoja Danguolė Venckuvienė