Išvyka į parodą “Studijos 2016”

Bene kiekvienas žinome tą moksleiviškos rūšies nerimą, kuris pamažėle smelkiasi į kasdienybę. Nes artėja brandos egzaminai. Nes metas pasirinkti studijas, kurios neva nulems visą likusį gyvenimą.

Keturiolika  metų organizuojama mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda “Studijos 2016” siekia supažindinti su studijomis Lietuvoje ir užsienyje, su reikalingiausiomis ir naujausiomis profesijomis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.

Vasario 5 d. Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos mokiniai, kaip ir tūkstančiai kitų gimnazistų iš visos Lietuvos, išsiruošė į Vilniaus parodų ir kongresų centrą Litexpo. Skirtingų gimnazijos klasių mokiniai registravosi į išvyką turėdami skirtingus tikslus. II gimnazijos klasių mokiniai renkasi studijų sritį, domisi įvairiomis studijų alternatyvomis.  IV gimnazijos klasės mokiniai tikslina žinias apie pasirinktas studijų programas, domisi aukštųjų mokyklų studentų gyvenimu, studijų dalykais, aukštojo mokslo kokybe. Parodos tikslas – sukurti kūrybišką ir dinamišką erdvę, kuri būtų įdomi jauniems žmonėms, padėtų lengviau apsispręsti ką rinktis ir nebijoti netradicinių kelių. Lankytojų čia laukė ne tik išsami informacija, bet ir konsultacijos su mokymo įstaigų specialistais, su karjeros specialistais, psichologais, jau studijuojančiųjų nuomonės ir praktiški patarimai, diskusijos, seminarai, paskaitos. Su jaunimu parodoje susitiko populiarūs ir žinomi žmonės, kurių patirtis ir nuomonė ypač domina dar tik besirenkančius savo ateitį moksleivius. Gyvai susitikti ir rūpimus klausimus užduoti parodoje buvo galima  Justinui Jankevičiui, Vaidui Baumilai, Sauliui Urbonavičiui-Samui, Virgilijui Aleknai ir daugeliui kitų žinomų žmonių.

Šiemet akcentuojamoji parodos tema – „Sprendimą priimi ne vienas“, todėl didelis dėmesys buvo skiriamas tėvų bei mokytojų auditorijai. Pirmą kartą parodoje vyko tarptautinė konferencija mokytojams, specialūs renginiai tėvams. Specialistai dalinosi žiniomis apie tai,  kaip motyvuoti vaiką mokytis, kaip padėti jam surasti savo kelią.

Ekspozicijoje ,,Inovacijų alėja“ buvo siekiama sudominti technologiniais mokslais, supažindinti jaunimą su įvairiomis naujųjų medijų kultūros formomis, pademonstruoti meno sąsajas su informacijos ir komunikacijos technologijomis.

Žvalgantis aukštųjų mokyklų salėje, akivaizdu, kad stipriausiai jaučiasi didieji technologijų mokslo centrai. KTU, VGTU, VU stendai tiesiog apgulti, o ir įrengti prabangiausiai. Dalis mažesnių aukštųjų įsikūrė taip kukliai, kad net nesupranti – pritraukti studentų mėgina, ar tiesiog pademonstruoti, kaip ten viskas nestipru. Mažiausiai susidomėjusių moksleivių buvo salėje, kur įsikūrė virėjus, padavėjus, statybininkus, elektronikos surinkėjus, šaltkalvius ir, netgi, programuotojus rengiančios įvairiuose Lietuvos rajonuose įsikūrusios profesinės mokyklos.

Dauguma būsimųjų studentų šioje parodoje ieško atsakymų į klausimus, kurių patys dar nespėjo nė suformuluoti, vienas kitas gerai žino, ko nori. Norisi tikėti, kad Joniškėlio gimnazistai šioje parodoje rado bent kai kuriuos atsakymus į jiems rūpimus klausimus ir nepasiklydo tokioje mokslo pasiūlymų gausoje.

Virginija Giedrienė