Etnokultūros diena ir Kaziuko mugė

Kovo 4 dieną gimnazijoje vyko Etnokultūros diena ir Kaziuko mugė. Visi žinome, kaip yra svarbu išlaikyti savo tautos etninės kultūros tradicijas, senuosius papročius, amatus bei puoselėti gimtąją kalbą. Etnokultūros diena gimnazijoje vyko jau antrus metus iš eilės ir renginys parodė, kad mūsų gimnazistams yra įdomu dalyvauti įvairiuose užsiėmimuose, kuriuose, padedami mokytojų, vyresniųjų, gali prisiliesti prie gimtojo krašto istorijos, etninės kultūros šaltinių.

Didžioji dalis mokinių iš anksto užsirašė į grupes tų užsiėmimų, kurie jiems atrodė įdomiausi. Vieni galėjo piešti manų kruopomis, vadovaujami psichologės Daivos Čeponienės, kiti su bibliotekos vedėja Vaida Garnyte gamino papuošalus, didesnieji smaližiai ir kulinarai galėjo kepti tradicinius  sausainius su Lina Bžėskiene. Mokytoja Jolanta Baltaragienė mokė piešimo ant stiklo paslapčių,  na, o mokytojas Zenonas Balčiauskas vadovavo stipriausio bernelio varžytuvėms.  Kaip ir pridera, sveikatos darbuotoja Audronė Dvelienė, norinčiuosius mokė pasigaminti ,,Sveikatos maišelius“.  Mokiniams labai patiko  mokytojos Ligitos Bieliauskienės patarimai, kaip marginti kiaušinius su vašku. Kadangi nebe už kalnų ir Šventos Velykos, tai tie patarimai tikrai labai pravers.

Atėjo pavasaris, artėja Žemės diena, tai labai laiku buvo galima su technologijų mokytoju Vytautu Žiliu pasigaminti inkilėlių. Na, o muzikos mokytoja Jolanta Giedraitienė atskleidė smalsuoliams vargonų sandarą ir kitokias muzikos paslaptis.

6a klasės mokiniai su klasės vadove Jolanta Snicoriene išvyko į Pasvalio krašto muziejų dalyvauti edukacinėje pamokoje ,,Gipsas“.

Kol mokiniai dirbo įvairiose dirbtuvėse, komandos, sudarytos iš žemesniųjų klasių mokinių, I-II klasių gimnazistų,  mokytojų, bendruomenės narių bei tėvelių,  dalyvavo etnokultūros konkurse, kurio metu reikėjo parodyti savo žinias iš lietuvių tautosakos, tarmių, pažinti dabar jau nebenaudojamus buityje senuosius namų apyvokos daiktus bei mokėti pritaikyti kalboje jau dabar vis rečiau vartojamus vertinius ir skolinius iš kitų kalbų lietuvių kalboje. Džiugu, kad jaunesniųjų klasių mokiniai jau nebe labai žino kai kurių skolinių reikšmes, o tai reiškia, kad namie, su tėveliais, seneliais jie kalbasi gražesne, taisyklingesne lietuvių kalba, vartoja mažiau svetimybių.

Po užsiėmimų ir konkurso visi – mokiniai, mokytojai, tėveliai ir bendruomenės nariai,- galėjo pasilepinti Kaziuko mugės vaišėmis, pirkti ir parduoti savo darbelius. Stalai mirgėjo nuo įvairių gaminių ir skanėstų, gimnazijos koridoriuose sklandė gardūs kepinių kvapai.

Pasibaigus mugei, visi susirinko aktų salėje. Lietuvių kalbos mokytojos Laimutė Vaitkevičienė ir Jurgita Vaišnienė paskelbė  etnokultūros konkurso rezultatus. Greičiausiai todėl, kad turi daugiausia gyvenimiškos patirties, jame I-ąją vietą užėmė tėvelių (tiksliau- šį kartą mamyčių) komanda.  Sveikiname!

Mokytojos L.Vaitkevičienės vadovaujama poetinio teatro grupė pristatė kompoziciją ,,Įmink mano vardą”.

Na, žinoma, kokia liaudies meno šventė be muzikos, šokių ir dainų?! Renginį paįvairino vadovės J.Preidžiuvienės  parengti ketvirtokai bei 6b klasės mokiniai, gitaristų būrelis.

Etnokultūros diena, suteikusi  nemažai žinių ir daugybę emocijų, pasibaigė. Skirstėmės gerai nusiteikę, suprasdami, kokia svarbi mums yra tautinė kultūra ir, kad mes esame jos puoselėtojai, atsakingi už jos likimą.

Žurnalistų būrelio nariai: Meda J., Meda M., Eurika R.,  Brigita S., Dovydas G.