FizasBioChemis – jau 9-ąjį kartą !

Filmuotą medžiagą “FizasBioChemis – jau 9-ąjį kartą!” galima pamatyti paspaudus šią nuorodą.

Vasario 28 dieną Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje vyko devintasis gamtos mokslų konkursas FizasBioChemis. Šis renginys unikalus tuo, kad jo dalyviai rungtyniauja atlikdami užduotis net iš trijų gamtos mokslų dalykų – fizikos, biologijos ir chemijos. Šiame konkurse atsiskleidžia ne tik mokinių gamtos mokslų žinios, bet ir kūrybiniai gabumai. Tai yra vienintelis tokio tipo renginys Šiaurės Lietuvos krašte, ir jis sukurtas bei organizuojamas būtent mūsų gimnazijoje!

Kaip konkursą pradėdama pasakė didelė jo rengimo entuziastė biologijos mokytoja metodininkė Rita Karpavičienė,  pirmajame FizasBioChemis konkurse dalyvavo tik 20 mokinių, šiemet jau 132 dalyviai iš 16  Lietuvos mokyklų. Sulaukėme svečių iš Panevėžio ,,Ąžuolo“ progimnazijos,  Pakruojo ,,Atžalyno“ gimnazijos, Pakruojo ,,Žemynos“ pagrindinės mokyklos,  Pakruojo rajono Žeimelio gimnazijos, Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos, Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos, Pasvalio Svalios progimnazijos, Pasvalio rajono Vaškų gimnazijos, Pasvalio rajono Pumpėnų gimnazijos,  Biržų ,,Atžalyno“ pagrindinės mokyklos, Biržų technologijų ir verslo mokymo centro,  Joniškio Aušros gimnazijos bei Joniškio ,,Saulės“ pagrindinės mokyklos.

Renginį pradėjo gimnazijos muzikos mokytoja Jolanta Giedraitienė su dukra Kotryna V. Neugasimovo daina ,,Laba diena“.

Visus konkurso dalyvius pasveikino ir palinkėjo sėkmės gimnazijos direktorius Almantas Kanapeckas.

FizasBioChemis niekada neapsieina ir be garbingų svečių. Šį  kartą Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas savo sveikinimo kalboje išreiškė viltį, kad dabartinis jaunimas pakeis pasaulį, padarys jį geresnį ir gražesnį.

Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys palinkėjo  visiems ,,užsikrėsti“ mokslo virusu ir ieškoti to, ko dar nėra patyrę, pažinti pasaulį visapusiškai.

Joniškėlio seniūnas Donatas Dilys džiaugėsi gimnazijoje matydamas daug jaunų veidų, nors ir nepažįstamų, bet linksmų, gerai nusiteikusių.

Po šiltų palinkėjimų visos komandos išskubėjo į klases atlikti fizikos, biologijos bei chemijos užduočių. Jų laukė paruoštos kompleksinės užduotys ir testai.

Konkurso dalyviai teigė, kad užduotys nebuvo sunkios, tik kai kurioms išspręsti pritrūko laiko.

Kol mokiniai rimtai dirbo, bendravo kabinetuose, jų mokytojai taip pat neleido laiko veltui – jie dalyvavo Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biologijos mokytojos R. Karpavičienės seminare ,,Gamtamokslinio ugdymo mokytojų dalykinių  kompetencijų tobulinimas. Savivaldaus mokymosi link“.

Antroji konkurso dalis – kūrybiniai darbai. Kadangi kitąmet  FizasBioChemis švęs savo 10-ąjį gimtadienį, tai kūrybinės užduotys buvo tokios: 7-8 klasių mokiniai turėjo sukurti FizoBioChemio vėliavą ir šūkį, o 9-12 klasių – himną. Komandų nariai labai išradingai stengėsi sukurti kūrinius, kurie galėtų nustebinti kitas komandas ir žiūrovus.  Kūrybinės užduotys buvo pristatytos įdomiai, originaliai, su humoru. Salėje skambėjo dainos, juokas, vyravo gera nuotaika, kurią atspindėjo svečių ir renginio šeimininkų draugiškumas ir geranoriškumas. Dalyviai taip pat reiškė savo drąsą prieš šiuo metu pasaulyje plintantį koronovirusą ir teigė, jog, turint pakankamai gamtos mokslų žinių, joks virusas jiems nebaisus.

Na, ir, žinoma, atėjo ta lemtingoji minutė, kai buvo paskelbti konkurso nugalėtojai. III vietą 7-8 klasių tarpe laimėjo Joniškio ,,Saulės“ progimnazijos komanda. 9-10 klasių tarpe – Joniškio ,,Aušros“ gimnazijos gimnazistai, 11-2 klasių tarpe – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda.  II-oji vieta 7-8 klasių tarpe atiteko Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos komandai,  9-10 klasių – Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos , o 11-12 klasių tarpe – Pakruojo ,,Atžalyno“ gimnazijos gimnazistams. Ir  renginio kulminacija – I-osios vietos laimėtojai. Šiemet labiausiai pasisekė 7-8 klasių tarpe Pakruojo ,,Žemynos“ pagrindinės mokyklos komandai, 9-10 klasių tarpe stipriausia buvo Joniškio ,,Aušros“ gimnazijos komanda. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos gimnazistai užėmė I-ąją vietą 11-12 klasių tarpe.

Nors ne visos konkurse dalyvavusios komandos gavo pagrindinį prizą, tačiau visiems  dalyviams buvo įteikti Padėkos raštai  ir suvenyrai. Na, o pirmosios vietos laimėtojai buvo apdovanoti rėmėjų prizais. O kur dar patirti įspūdžiai…

Džiugu, kad šiemet FizasBioChemis turėjo nemažai rėmėjų. Nuoširdžiai dėkojame : UAB ,,Kompeta“, Joniškėlio seniūnijai, Pasvalio knygos, UAB; Pasvalio savivaldybės Tarybos nariui Igoriui Malinauskui; Pasvalio žemtiekimas, AB; Simonos gėlės, S. Kontrimienės IVV.

Ir, žinoma, šis konkursas nebūtų įvykęs be mūsų gimnazijos mokytojų, didžiųjų entuziasčių,- biologijos mokytojos Ritos Karpavičienės,  fizikos mokytojos Astos Valančiutės bei chemijos mokytojos Jolantos Snicorienės pastangų, mokinių bei kitų dalykų mokytojų triūso.

Turiningai ir linksmai praėjęs 9-asis FizasBioChemis įrodė, kad mūsų mokyklose netrūksta aktyvių, smalsių ir kūrybingų mokinių. Su nekantrumu lauksime 10-ojo FizoBioChemio gimtadienio, nes greitai prabėgs laikas  ir vėl sutiksime jau ne pirmą kartą konkurse dalyvaujančius ir visiškai naujus draugus.

Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos

IIb klasės mokinys Tomas Bieliauskas