Pradinių klasių projektas „Rankšluosty įausiu Lietuvą Tėvynę“

2018 m. vasario 15 d. pradinių klasių mokytojos su mokiniais vykdė projektą „Rankšluosty įausiu Lietuvą Tėvynę“, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Jo tikslas – puoselėti tautiškumo, pilietiškumo ir patriotizmo jausmą, skatinant vaikų domėjimąsi Lietuvos istorija, plečiant žinias apie mūsų krašto žymius žmones bei objektus, ugdant kūrybingumą, išradingumą, tobulinant bendradarbiavimo įgūdžius.

Pradinės klasės virto įvairių dalykų stotelėmis, kuriose vyko vis kitos veiklos.

“Lietuvių kalbos karalystėje” gimnazijos mažieji mokinukai diskutavo, kuo jiems svarbi mūsų šalis, užrašė žodį Lietuva bei jį papuošė. 2- 4 klasių mokiniai atsakinėjo į viktorinos klausimus apie J.Basanavičių, V.Kudirką, knygnešius ir pirmąsias Lietuviškas knygas. Taip pat dailiai nurašė pasirinktą ketureilį apie Lietuvą.

„Kūrybinėse dirbtuvėlėse“ mokiniai  klijavo trispalvį  darbelį ,,Lietuviška širdelė”, šoko šokį ,,Aš tikrai myliu Lietuvą”

„Dainų menėje“, išsiaiškinus, kada ir kaip giedamas himnas, mokiniai jį sugiedojo,  paskui mokėsi mūsų mokyklos himną.  Trečiokai ir ketvirtokai dar padainavo M. Mikutavičiaus dainą “Aš myliu Lietuvą”.

Stotelėje „Aš ir pasaulis“ mokytoja demonstravo atsineštus tautinius rūbus, kurie austi ir siuvinėti rankomis maždaug prieš 80-85 m. Mokinius domino įvairūs seniai austi rankšluosčiai, lovatiesės, siuvinėti pagalvių užvalkalai. Vaikai apžiūrinėjo lygintuvą, kuriam užkaitinti buvo naudojamos žarijos. Mokiniai galėjo paliesti, susipažinti su senoviniais daiktais, naudotais maždaug prieš 50-90 m. Pradinukai aktyviai dalyvavo pamokoje, atsakinėjo į klausimus, patys klausinėjo apie senovę.

„Skaičių šalyje“ mokinukai mokėsi pasakoti apie save skaičiais: rašė, kiek kiekvienam metų, kiek sveria (kas nežinojo – svėrėsi klasėje), koks ūgis (matavosi ūgio matuokle), kiek dantukų turi, koks namų adresas, kiek yra jo šeimos narių ir tuos narius piešė.

Šis projektas padėjo mokiniams susipažinti su mūsų krašto istorija, vaikai praplėtė žinias apie praeitį, ugdėsi kūrybiškumą ir išradingumą, atlikdami įvairias užduotis.

Pradinių klasių mokytoja metodininkė Vaida Norvaišienė