Turiningi mūsų Piliakalnių metai

Siekiant pabrėžti archeologinių kultūros paveldo objektų reikšmę valstybingumui, jų išsaugojimo svarbą istorinės atminties kontekste, Lietuvoje 2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais.

Taigi, dar šių metų pavasarį, vykdami į ekskursiją į Trakus, pakeliui užsukome į Kernavę. Apžiūrėjome visas įdomiausias vietas, išlakstėme piliakalnius laiptukais aukštyn ir žemyn, pasigrožėjome kraštovaizdžiu, atsiveriančiu tolyn nuo kalno ir …,,užsikrėtėme piliakalnių liga“.

Rudenį, rugsėjo 22 dieną, dalyvavome respublikiniame moksleivių žygyje ,,Piliakalnių Lietuva“, kurio metu Neries regioniniame parke kartu su dar dviem tūkstančiais moksleivių iš Lietuvos mokyklų pražygiavome nemažai piliakalnių ir patyrėme daugybę įspūdžių bei įgijome naujų žinių.

Po to, lapkričio pabaigoje, dar išklausėme įdomią edukacinę paskaitą ,,Piliakalnių paslaptys“, kurią 1-8 klasių mokiniams skaitė  lektorius – Valstybinės kultūros paveldo komisijos vyr.specialistas – archeologas Artūras Stepanovič.

Na, ir besibaigiant 2017-iesiems – Piliakalnių metams, ,,susigriebėme“, kad savo krašto piliakalnių, esančių Pasvalio rajone, taip ir neaplankėme, todėl nutarėme Piliakalnių metus užbaigti turiningai.

Gruodžio 19 dieną kartu su 7b klasės mokiniais išsiruošėme į edukacinę pamoką ,,Pasvalio krašto piliakalniai“. Aplankėme du piliakalnius – Ąžuolpamūšės ir Migonių (Šimonių).

Pirmiausia nuvažiavome į Ąžuolpamūšės piliakalnį. Nors piliakalnio laipteliai buvo labai slidūs, tačiau atkakliai užlipome aukštyn ir išvydome nuostabų vaizdą. Dviejų upių – Ūgės ir Tatulos santakoje esantis piliakalnis, apaugęs nuostabiais, galingais ąžuolais, papuoštas įspūdingo dydžio stogastulpiais, ir dabar dar alsuoja paslaptinga praeitimi.

Migonių (Šimonių) piliakalnis stūkso Mūšos krante ir mįslingai žvelgia į Pasvalio krašto lygumas.

Jis yra aukštesnis, nes senovės baltų laikais šį kalną žiemgaliai naudojo kariniais tikslais.

Taigi, apvaikščiojome, apžiūrėjome, pasidomėjome ir, pagauti įkvėpimo domėtis dar daugiau, grįžome atgal.

Nors Piliakalnių metai jau eina į pabaigą, tačiau  ir toliau domėsimės, rinksime medžiagą, padavimus bei sakmes apie šiuos paslaptingus kultūros paveldo objektus.

 

Faustas Vaičiulis, Tomas Bieliauskas, 8b kl.