Rajoninė jaunųjų oratorių konferencija

„Reikalas tas, kad išmokti bet kokį kitą amatą pakanka būti tokiam, kaip visi žmonės, tai yra sugebėti pagauti protu ir išlaikyti atmintyje tai, ką tau sako, arba tai, ką tau įkala, jeigu tu kvailas. Tam nereikia nei kalbos lankstumo, nei kalbėjimo lengvumo, juolab to, ko mes negalime gauti sau specialiai: gražaus veido, išraiškos, balso. Tuo tarpu oratorius privalo būti apdovanotas dialektikų sąmojingumu, filosofų mintimis, vos ne poetų žodžiais, teisininkų atmintimi, tragikų balsu, geriausių aktorių vaidyba. Štai kodėl žmonių giminėje nieko nėra taip reta, kaip tobulas oratorius“ Taip Ciceronas apibendrino antikos laikų keliamus reikalavimus oratoriui.
Balandžio 16 d. vidurdienį pirmą kartą mūsų rajone įvyko jaunųjų oratorių konferencija Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje tema „Aš didžiuojuosi, gimęs Lietuvoje“. Džiugu, kad norą dalyvauti pareiškė keturių mokyklų: Pasvalio Lėvens, Svalios bei Pajiešmenių pagrindinių ir Pumpėnų gimnazijos atstovai. Dalyviai varžėsi 5-6 ir 7-8 klasių grupėse.
Renginį pradėjo, nuotaikinga Pumpėnų gimnazijos jaunųjų dainorėlių daina, „Nuostabi diena“ su savo mokytoja O. Dauigene, kuri taip pat ir vedė renginį. Jaunuosius oratorius vertino kompetentinga komisija. Z. Gėgžnienė- anglų kalbos mokytoja ekspertė iš Panevėžio r. Ramygalos gimnazijos, R. Vasiliauskienė ir R. Garbštienė – Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos anglų kalbos specialistės. Visi pristatymai buvo išklausyti visiškoje tyloje ir susikaupime, nes žiūrovai turėjo balsuoti ir išrinkti jiems labiausiai patikusį pristatymą t. y. „Žiūrovų simpatiją“. Taip pat buvo apdovanotas ir kūrybiškiausias oratorius. Kol komisija skaičiavo taškus žiūrovų ir dalyvių širdis virpino Pumpėnų gimnazijos vyresniosios dainininkės. Joniškėlio gimnaziją atstovavo J. Eržikevičiūtė su gitara.
Geriausiu kalbėtoju 5-6 klasių tarpe buvo pripažintas Tadas Vainickas mokytoja O. Daugene, o 7-8-Viltė Tamulionytė mokytoja R. Vaitekūnienė. Žiūrovų simpatiją taip pat pelnė Viltė. Visi dalyviai ir jų mokytojai apdovanoti padėkos raštai, o laimėtojai Oxfordo leidyklos vertingomis dovanomis. Kūrybiškiausiu pristatymu vienbalsiai komisija išrinko T. Vainicko, nors vieno iš jauniausių dalyvių, pristatymą.
Renginio organizatorės R. Garbštienė ir O. Daugenė pasidžiaugė pirmosios konferencijos dalyviais, jų kalbomis ir paragino Joniškėlio gimnazijos mokinius būti drąsesnius, nes kitais metais planuojama taip pat organizuoti oratorių konkursą tik jau kita tema.

Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos
Užsienio kalbų metodinio būrelio pirmininkė
R. Garbštienė