SOCIALINIAI POKYČIAI (informacija tėvams)

5-oje klasėje jūsų vaikai susiranda daug naujų draugų, su kuriais tėvai turi vis mažiau progų  susipažinti. O juk tuo laikotarpiu paaugliui tampa labai svarbus jo paties populiarumas. Dėl to daugelis bando pritapti prie vienos ar kitos paauglių grupės.

Tačiau, tapus kurios nors grupės nariu, pereiti į kitą grupę gali būti sudėtinga. Daugelis paauglių nėra pasiruošę tokiam susiskirstymui. Jie gali atsitiktinai įsitraukti į grupę, kuri nėra tinkama. Tačiau baimė tapti pašaliečiu nugali baimę patekti į bėdą.

Kaip padėti paaugliui prisitaikyti prie pokyčių

  • Artimiau susipažinkite su vaiko draugais prieš juos teisdami. Daugelis jaunų žmonių eksperimentuoja išbandydami įvairius drabužius ar šukuosenas. Jei nesate įsitikinę, kad draugas daro neigiamą poveikį, būkite nešališkas.
  • Įsitikinkite, kad šeimoje nustatytos taisyklės tinka paaugliui. Retkarčiais pergalvokite taisykles. Paaugliai nori būti savarankiški, todėl gali būti sunku išlaikyti pusiausvyrą tarp apribojimų ir laisvės.
  • Žinokite, kur ir su kuo jūsų atžala leidžia laiką. Susipažinkite su jūsų vaiko draugų tėvais ir pamėginkite kartu su jais nustatyti bendras taisykles paaugliams, taip vieni kitus paremdami.
  • Prisiminkite, kad draugystė paauglystės laikotarpiu būna itin audringa. Nekritikuokite ir nebandykite išspręsti paauglių tarpusavio konfliktų, o pripažinkite vaiko jausmus bei parodykite, kad suprantate. Galite net pasidalinti savo panašia patirtimi.
  • Žinokite, jog ne visi jauni žmonės nori būti paauglių grupės nariu. Jiems gali pakakti vieno ar dviejų draugų.
  • Padėkite vaikui, jei jį atstūmė. Kiekvienas jaunas žmogus kartais jaučiasi atstumtas. Išreikškite pasitikėjimą vaiko gebėjimu susirasti naujų draugų.

DAUGUMA JAUNŲ ŽMONIŲ PERIMA ŠEIMOS VERTYBES

(Knyga tėvams „Atradimų metai“)

            Socialinė pedagogė Vilma Titienė