Gegužė-mėnuo be smurto

2019 m. gegužės13- 31d. mūsų gimnazijoje vyko akcija „Gegužė-mėnuo be smurto prieš vaikus“. Šios akcijos tikslas-skatinti mokinius bendrauti be smurto,  formuoti saugios elgsenos įgūdžius, reikalingus teisingiems sprendimams priimti , atsižvelgiant į įvairias socialines situacijas ir aplinką, stiprinti vaikų savigarbą ir pasitikėjimą savimi, skatinti bendravimą ir bendradarbiavimą su bendraamžiais, tėvais ir kitais suaugusiais.

Labai smagu, kad prie šios akcijos vykdymo prisidėjo ne tik mokiniai, bet ir  klasių vadovai, mokytojai, pagalbos mokiniui specialistės.  Kūno kultūros mokytoja Danguolė V., dailės mokytoja Laisvutė R. surengė 1-4, 5-8, I,II kl. plakatų konkursą „Sportui-taip, smurtui-ne“.  Mokinių plakatai buvo iškabinti I aukšto foje. Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą gimnazijoje Audronė Dvelienė skaitė paskaitėlę 1-4 klasių mokinukams apie pirmosios pagalbos teikimą, patyrus fizinį smurtą.

Socialinė pedagogė Vilma Titienė  3a, 3b, 5a, 5b, 6a klasių mokiniams organizavo užsiėmimą- diskusiją „Ką kiekvienas vaikas turi žinoti apie smurtą. Kaip padėti sau ir kitam“. Tėveliams į el. dienyną buvo išsiųsta informacija: „Tėvų linija“, „Naudingos nuorodos“. Kartu su gimnazijos psichologe Daiva Čeponiene buvo vykdoma 5-8, I, II klasių mokinių apklausa „Smurto paplitimas gimnazijoje“, kurios išvados ir rekomendacijos bus pateiktos birželio mėnesio Mokytojų tarybos posėdyje. 1-4 klasių mokinukų apklausą atliko direktoriaus pavaduotoja, SEU mokytoja Vitalija Kalpakova. Pavaduotoja Vitalija K. savo SEU pamokų metu diskutavo su mokinukais apie smurtą patiriančių mokinių priežastis ir pasekmes, skatino mokinukus bendrauti ir iškilusias problemas spręsti kalbantis, be smurto. Gimnazijos psichologė Daiva Čeponienė praktinius užsiėmimus vedė 7a, 8a, Iab, IIab klasių mokinukams.

Labai nuoširdų ir informatyvų plakatą „Pagalba-Vaikų linija“ sukūrė specialioji pedagogė Jolanta Baltaragienė ir logopedė Irena Butkuvienė kartu su savo 1-4, 5-8 klasių mokinukais. Specialistės ne tik sprendė su vaikais susidariusias tam tikras situacijas, bet peržiūrėjo  ir aptarė filmuką „Vaikų linija-mano advokatas“

Soc.pedagogė G. Vasauskienė vedė paskaitėles 1a, 2a ir 4a kl. mokinukams tema “Smurtui – ne, draugystei – taip”. Mokiniai klausėsi informacijosa pie tai, koks gali būti smurtas ir kaip jį atpažinti,

Pirmokų tėveliams buvo  išdalinti lankstinukai apie smurtą prieš vaikus.

Taip pat mokiniai stebėjo filmuką “ Kaip man gali padėti Vaikų linija”. O labiausiai vaikams patiko draugystę skatinantis žaidimas “Ačiū už darbą” ir draugystės laivelio lankstymas ir dekoravimas. Mokytis lankstyti laivelį ne visiems sekėsi, todėl vaikai draugiškai pagelbėjo vieni kitiems. Po to klegėdami džiaugėsi ir gėrėjosi savo darbo rezultatais.

Smurtas yra didžiulė visuomenės problema. Siekdami ją įveikti, turime nuo mažens vaikus mokyti gražiai bendrauti, netoleruoti smurto, o susikaupusią energiją panaudoti įvairioms  įdomioms veikloms.

Socialinė pedagogė Vilma T.