Edukacinė pamoka Pasvalio krašto muziejuje

Ankstyvą kovo 21 d. rytą mes, Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės –Bitės gimnazijos 7a klasės mokiniai, kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vida Pavloviene, atskubėjome Į Pasvalio krašto muziejų. Maloniai pasitikti muziejininkių Rasos ir Jolitos, apžiūrėjome parodą, pasigrožėjome fotomenininkų darbais.

Jaukioje muziejaus patalpoje, kurioje vyko edukacinė pamoka, dvelkė pavasariška gaiva: vazonėliuose javų želmenys, nedidelės pavasarinės puokštelės  ir saldus meduolių kvapas… Įsiklausę į vadovių patarimus, ėmėmės darbo – rinkomės valgomuosius dažus meduoliukams puošti. Pastarieji buvo ne įprastos apvalios formos, o kiaušinio, kiškučio, gėlytės. Šiuos Velykinius meduoliukus išmarginome įvairiausiomis spalvomis. Pasigrožėję vieni kitų darbais, neiškentėme jų neparagavę. Juolab, kad muziejaus darbuotojos dar ir  skania vaisine arbata pavaišino.Visų skanumynų nesuvalgėme, nes norėjome ir lauktuvių artimiesiems parvešti.

Antroji pamokos dalis – muziejaus eksponatai. Susipažinome su prosenelių buityje naudotais darbo  įrankias.  Kartu su lietuvių kalbos mokytoja ir muziejininke prisiminėme  lietuvių liaudies dainų apie mergelę audėjėlę, verpėjėlę, bernelį artojėlį, taip pat  posakių, patarlių apie darbą.

Buvo labai įdomu pabandyti ir išmokti marginti ne tik kiaušinius, bet ir meduolius, pamatyti dabar buityje  nebenaudojamus įrankius ir pasiklausyti pasakojimų, kaip ir kokius darbus dirbo mūsų proseliai.

Rugilė Černiauskaitė, Gabrielė Valuntaitė, 7a klasės mokinės