VEIKSMO SAVAITĖ BE PATYČIŲ 2018

2018 m. kovo 19-23 dienomis mūsų gimnazijos bendruomenė prisidėjo prie Vaikų linijos pradėtos akcijos ,,Savaitė be patyčių“, kuri tapo tradicine ir kasmet skatina moksleivius, paauglius ir suaugusiuosius užkirsti kelią patyčioms, kartu siekti pagarbaus ir draugiško bendravimo.
Šios savaitės metu kiekviena klasė kūrė ir meniškai apipavidalino plakatus „Draugystės receptai“ , kurie papuošė I aukšto gimnazijos fojė. Čia savo kūrybiškumu nenusileido ir šių klasių vadovai.
Pirmadienį ir antradienį IIb klsės mokinės prieš pirmą pamoką pasitiko mokinius ir mokytojus, dalino lankstinukus, išleistą Vaikų linijos „Patyčios gali ir turi liautis“, taip pat kvietė prisijungti prie akcijos „Spausk ranką draugiškai“. Ib klasės mokiniai prisidėjo prie akcijos „Šypsena – žmogaus puošmena“, kurios metu buvo dalinami ženkliukai-šypsenėlės.
Trečiadienį ir ketvirtadienį soc.pedagogė G. Vasauskienė vedė klasės valandėles 1 ir 3 klasės mokinukams „Draugystei-taip, patyčioms-ne“, kurių metu vaikai dekoravo paruoštus lankstinukus tėveliams, diskutavo apie patyčių žalą ir draugystės naudą, prisijungė prie šią savaitę vykdomų akcijų ir džiaugėsi lipdukais-šypsenėlėmis.
Jau antrus metus iš eilės gimnazijos koridoriuose dėmesį atkreipė ženklai „ Zona be patyčių“, kuriais norima akcentuoti, kad mūsų gimnazijoje patyčios netoleruojamos.
Gimnazijos psichologė D.Čeponienė su 5a, 8b, Ib ir IIa klasių mokiniais stebėjo ir aptarė prevencinį filmą „Ninoki“. Kartu su socialine pedagoge V. Titiene atliko 5-8, I klasių apklausą „Nesaugiausia vieta gimnazijoje“. Šios apklausos išvados ir rekomendacijos bus pristatytos Mokytojų tarybos posėdyje. 6a klasės mokiniai, lydimi socialinės pedagogės V. Titienės vyko į Pasvalio mokinių forumą „Rasos ir Tado istorijos“, kurį organizavo ŠPT psichologė Simona V. Šią savaitę intensyviai dirbo gimnazijos mokinių taryba, kuri kartu su socialine pedagoge V. Titiene vedė užsiėmimus, žaidimus, filmukų peržiūras 2, 4, 5, 6 klasių mokiniams apie patyčių prevenciją. Jaunieji mokinukai liko sužavėti savo vyresnių draugų pamokomis, dovanotais kišeniniais lankstinukais: „Pasikalbėjus palengvėja“, „Lengviau susirašinėti, nei kalbėtis“. Mokinukų tėvams buvo išdalinti lankstinukai „Ar mano vaikas tyčiojasi? Patiria patyčias? Stebi jas?“.
Kiekvienais metais šią savaitę mūsų kūno kultūros mokytoja D. Venckuvienė organizuoja sportines varžybas „Sportui-TAIP, patyčioms-NE“. Šiais metais draugiškose varžybose dalyvavo 5-7 klasių mokiniai.
Savaitės pradžioje logopedė I.Butkuvienė, specialiosios pedagogės J.Baltaragienė ir S.Uzėlė su 1-4 klasių SUP turinčiais mokiniais specialiojo pedagogo kabinete peržiūrėjo bei aptarė filmuotus siužetus „Draugystė su patyčiomis“, „Patyčios yra blogai“, „Naujokė“, „Spausk stabdį patyčioms“. Trečiadienį šios specialistės su 5-8 klasių SUP turinčiais mokiniais peržiūrėjo filmukus „Stabdykime patyčias“, juos aptarė.
Savaitės „Be patyčių“ metu pradinių klasių mokiniai sukūrė plakatą „Mano draugas“. Vaikai pagamino dideles saules, ant spinduliukų surašė gero draugo savybes. Su 5-9 klasių mokiniais buvo sukurtas plakatas „Rinkis draugystę“. Pagaminti 2 dideli žmogeliukai:„Tikras Draugas“ ir „Ne Draugas“. Plakatai demonstruojami 1 aukšto foje.

Klasių valandėlių metu (klasių vadovams), etikos, technologijų, tikybos, muzikos, dailės pamokų metu (dalykų mokytojams) buvo pasiūlyta su mokiniais peržiūrėti ir aptarti „ Vaikų linijos“ rekomenduojamas veiklas: užsiėmimus, socialines reklamas, prevencinius filmukus “Elektroninėje erdvėje bendrauk saugiai”, „ Visa tiesa apie nuotraukų (ne)saugumą internete: siųsti ar nesiųsti?“ skirtus patyčių prevencijai. Buvo platinamas lankstinukas apie elektronines patyčias „Jeigu susiduri su patyčiomis- ką daryti?“.
Dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie organizuotų akcijų ir aktyviai dalyvavo Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ 2018. Patyčias galime sustabdyti tik bendromis mūsų visų pastangomis.

Socialinė pedagogė G. Vasauskienė