Apie vandenilio energetiką kitaip

Mūsų mokyklos mokiniai, dalyvaudami vienoje iš projekto “Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra” programoje, apsilankė Lietuvos energetikos instituto laboratorijose. Edukacinę pamoką vedė doktorantas Marius Urbonavičius. Užsiėmimo tema – „Įdomioji vandenilio energetika“.

Vienas iš didžiausių iššūkių, su kuriais susiduria kompanijos norėdamos panaudoti vandenilio energetikos technologijas įvairiuose prietaisuose – vandenilio saugojimas. Dabartiniu metu egzistuoja trys technologijos, kurios naudojamos vandenilio saugojimui: suspaustas slėgio, kriogeninis vandenilis ir vandenilio  saugojimas kompleksinėse anglies nanostruktūrose bei metalų hidriduose. Būtent šia kryptimi tyrimus atlieka Lietuvos energetikos instituto laboratorijose dirbantys mokslininkai.

Pamoka baigėsi, o gimnazistai dar ilgai dalinosi įspūdžiais ir mintimis.

Iš mokinių įspūdžių:

,,Buvo įdomu paklausyti edukacinės pamokos apie vandenilį, jo panaudojimą ir perspektyva kuriant ateities technologijas. Manę ypač sudomino vandenilio kuro elementai, kurie galėtu būti panaudoti automobiliuose ir neišsikrautu pravažiavus net 1000 kilometrų ar telefoną, su vandenilio baterija, kurį galėtum naudoti netgi iki 7 dienų. Jei pažvelgsime į ateitį, galime įsivaizduoti ir vandeniliu varomus keleivinius lėktuvus, bet tam dar reikėtų patobulinti vandenilio laikymo technologijas.”

„Labai įdomi išvyka. Sužinojau žymiai daugiau nei eilinę pamoką. Sudomino vandenilio panaudojimas ateityje. Apie tai daugiau pasidomėsiu pats.“

„Buvo įdomu sužinoti apie vandenilinio kuro pranašumą prieš elektrą“.

„ Tikrai įdomu. Kitokia pamoka.Daugiau tokių išvykų.“

Fizikos mokyt. A. Valančiutė ir chemijos mokyt. J. Snicorienė