Ar žinojote?

Ar žinojote, kad pilkosios žiurkės yra invazinė gyvūnų rūšis, kuri Lietuvos užkariauti atvyko iš Azijos?

Beveik prieš metus gimnazija dalyvavo projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ atrankoje  . Iš viso dalyvavo 322 mokyklos, iš kurių atrinkta 220 šalies mokyklų , o jų tarpe –Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės Bitės gimnazija. Reikia pasidžiaugti – mes aplenkėme 102 mokyklas. Mokyklos atrinktos įvertinus mokyklų motyvaciją, užmegztas kūrybinės, gamtamokslės , ekologinės krypties partnerystes, dalyvavimą projektuose ir kitus kriterijus. Kiekvienai mokyklai pasiūlytos 6 edukacinės programos , o vienos programos trukmė – viena valanda. Mūsų gimnazijos pasirinktos programos: įdomioji vandenilio energetika, invazinės rūšys, pažink šikšnosparnius, šiuolaikinio šokio menas, sukurk elektros tinklą, vaizdų skaitymo paslaptys.

Rugsėjo 6 dieną  23 gimnazijos  mokiniai išvyko į edukacinę programą „Augalų invazinės rūšys“. Gražų mokinių būrį lydėjo geografijos mokytoja Lilijana Ališauskienė ir biologijos mokytoja Rita Karpavičienė . Drėgną trečiadienio rytą atvykome į Verkių  regioninį parką susipažinti su rūšimis, kurios užkariavo Lietuvą(kaip kare). Visi žinojome tik vieną rūšį –Sosnovskio barščius, kurie visai nepanašūs į  barščius. Šie augalai buvo aukštesni net už mūsų aukštaūgius  gimnazistus. Įdomi buvo  visa informacija, bet labiausiai įsiminė tai, kad negalime liesti jų lapų ir žiedų, nes juose yra nuodingų medžiagų, galinčių sukelti alergija. Vadinasi, jei jūsų aplinkoje yra šių augalų, tai iškaskite jį arba nuskinkite jo žiedus, kad jie neplistų toliau. Kuo tai blogai kitiems  augalams? Po jais lyg po karo- jokios augmenijos .

Labai įdomu buvo klausyti apie uosialapį klevą. Mes net nežinojome , kad yra toks, kuris gali virsti krūmu, jei netinkami jį naikinsime. Pasirodo, kad jį išnaikinti galima tik padarius kamiene skylutes ir į jas pripurškus herbicidų . Mūsų mokiniai ir šakas kirto, ir skylutes gręžė, ir herbicidus purškė.

Pasirodo, šie klevai  yra vyriški ir moteriški. Ar norite sužinoti, kaip skirti, kuris vyriškas klevas, o kuris- moteriškas? Ant moteriško klevo yra žiedai, o ant vyriško – ne. Vadovas parodė ir kitą būdą. Vyriški klevai turi vieną tvirtą ir statų kamieną, o moteriški – kelis išsiskėtusius kamienus.

Jei nori gauti rykščių, pasodink darželyje rykštenę. Tai dar viena invazinė augalų rūšis, kuri gražiai žydi ir atrodo kaip dekoratyvinis augalas. Aukštas augalas, turinti didelę šaknų sistemą, todėl jį sunku  išnaikinti . O kad šaknys didelės , įsitikinome patys, nes  vaikinams reikėjo iškasti vieną augalą.

Ir paskutinė invazinė rūšis – lubinas. Atrodo toks gražus, „nekaltas” augalėlis , o pasirodo – mūsų  augalų priešas.

Laikas prabėgo labai greitai , sužinojome daug įdomios informacijos apie invazinius augalus, pavaikščiojome po Verkių regioninį  parką, padirbėjome su kastuvu, kirvuku, pabuvome miško sanitarais, gelbėjančiais lietuviškas augalų rūšis nuo atėjūnų, kurie turi, atrodo, tokius paprastus, bet labai galingus prisitaikymus išlikti ir užkariauti.

Smagu, kai kelionėje  yra gera  kompanija ir puiki nuotaika. Lauksime kitų programų.

Biologijos mokytoja Rita Karpavičienė