Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2017

2017 m. kovo 20-24 dienomis jau aštuntą kartą vyko „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“. Šią savaitę 1-4, 5-8, I-II klasių mokiniams gimnazijoje vyko įvairūs užsiėmimai: sportinės varžybos, filmų peržiūros ir aptarimai, lankstinukų, atmintinių kūrimas ir platinimas, plakatų kūrimas.

Ib klasės mokinės( soc. pedagogė Gitana V.) sukūrė ir  padarė plakatą, skirtą paskelbti Veiksmo savaitei BE PATYČIŲ, taip pat plakatą kviečiantį prisijungti prie akcijos „Spausk ranką draugiškai“. Šios akcijos metu kas rytą, tik įėjus į gimnaziją, visus pasitikdavo ir draugiškai spausdavo ranką Ib klasės merginos. Taip gimnazijos bendruomenė buvo skatinama draugiškai sveikintis ir maloniai bendrauti  visą savaitę.

Taip pat I b klasės mokiniai kartu su socialine pedagoge Gitana V.  sukūrė ir iškabino visuose gimnazijos koridoriuose plakatus „Zona be patyčių“ .

Klasės vadovai (1-4, 5-8, I-II kl.) savo auklėtiniams organizavo veiklas, kurias rekomendavo „Vaikų linija“.

5-8, I klasių mokiniams vyko apklausa „Nesaugiausia vieta gimnazijoje“. Kurios metu paaiškėjo nesaugiausios vietos: I ir II aukšto koridoriai, kiemas. Su mokiniais buvo peržiūrėti ir aptarti filmai: „Visa tiesa apie nuotraukų (ne)saugumą internete: siųsti ar nesiųsti?“, „Elektroninėje erdvėje bendrauk saugiai“. Mokiniai labai noriai diskutavo jiems rūpimais klausimais“(soc. pedagogė Vilma T. ir psichologė Daiva Č.).

Prie šios veiksmo savaitės prisijungė ir lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Kazimira A., kuri 5-8 klasių mokiniams organizavo rašinio „Atsiprašau“ konkursą. Buvo atrinkta šešiolika geriausių, įdomiausių darbų, kuriuos  iškabino I aukšto foje.

1-6 klasių mokinių tėveliams(globėjams) buvo sukurti ir išdalinti lankstinukai: „Patyčios. Ką gali tėvai?“, „Jei vaikas patiria patyčias. Jei jūsų vaikas tyčiojasi“ (visuomenės sveikatos specialistė Audra D., soc. pedagogė Vilma T.).

Specialiosios pedagogės Sandra U. Ir Jolanta B., bei logopedė Irena B. savo mokinukams vedė įvairius užsiėmimus, žiūrėjo filmukus ir sukūrė plakatą „Patyčios viską naikina, o gėris viską augina“, kurį pakabino I aukšto foje.

Kūno kultūros  mokytoja metodininkė Danguolė V. organizavo tėvų, mokinių, mokytojų sportines varžybas „Sportuojame visi“. Smagu buvo išgirsti dalyvių atsiliepimus ir pamatyti jų geras emocijas.

2a klasės mokiniams buvo pravestas užsiėmimas „Kiekvienas gali sustabdyti patyčias“. Taip pat buvo pravesti užsiėmimai Ia ir Ib klasės mokiniams apie patyčias internete, atliktas testas, padedantis įvertinti saugumo internete žinias ir mokantis išvengti patyčių (soc. pedagogė Gitana V.).

„Tikėtis sumažinti patyčių mastą galime tiktai daug metų nuolatos ir kasdien dirbdami: taikydami pasaulyje pripažintas prevencines programas mokyklose, mokydami mokytojus tinkamai reaguoti į patyčias, skatindami aktyviau į patyčių situacijų sprendimą įsitraukti tėvus ir kviesdami plačiąją visuomenę nepritarti patyčių apraiškoms, – teigia „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis.

Socialinės pedagogės Vilma Titienė ir Gitana Vasauskienė