Veiksmo savaitė “Be patyčių”

2016  metų kovo 14 – 18 dienomis mūsų gimnazijoje vyko veiksmo savaitė „BE PATYČIŲ“.

Savaitės taisyklės: 5 dienos, 5 skirtingi aprangos kodai, 5 geri darbai.

Pirmadienis (GELTONA)-Dalinkime šypsenas

Antradienis (RAUDONA)-Apkabinkime draugą

Trečiadienis ( VIOLETINĖ)-Negailėkime komplimentų

Ketvirtadienis (MĖLYNA)-Nuoširdžiai palinkėkime

Penktadienis (BALTA)-Darykime gerus darbus, bet likime “nematomi”.

Laikydamiesi šių taisyklių  norėjome parodyti, kad mes tikime, jog  draugiškumas nugalės patyčias. Tai reiškia, kad kuo draugiškesnis Tu pats būsi kitiems, tuo daugiau turėsi draugų. Draugiškumas tai bruožas, kurį galime išsiugdyti.

Visą šią savaitę vyko akcija “Draugiškumas-priešnuodis patyčioms”, kurios metu 1-7 klasių mokiniai ant  balionų (trafaretų) rašė žodžio “draugiškas” sinonimus, dėstė savo mintis koks turi būti draugas, kokiomis savybėmis pasižymi jų draugai. Plakatą šiai akcijai sukūrė ir nupiešė IV klasės mokinė Vilija Parimskytė. Kūno kultūros mokytoja metodininkė Danguolė Venckuvienė organizavo sportines varžybas mokiniams “Sportui-taip, patyčioms–ne”.1-5 klasių mokiniams  valandėles “Mes prieš patyčias” vedė vyresnių klasių mokiniai: Edvina Baltaragytė(IV), Eimantas Katkevičius (IV), Andrėja Jasunaitė (IIa), Indrė Kavaliauskaitė (IIa), Džiudita Narkevičiūtė (IIb), Rusnė Kondrotaitė (IIa), Kasparas Mackevičius (Ib), Augustė Jurgaitytė (IIb). Užsiėmimus apie draugiškumą, pagalbos ieškojimą esant patyčioms savo mokinukams pravedė specialiosios pedagogės Sandra Uzėlė, Jolanta Baltaragienė bei logopedė Irena Butkuvienė. Šią savaitę buvo atlikta 5-8, I klasių mokinių apklausa ”Nesaugiausia vieta gimnazijoje”, vyko filmo “Elektroninės patyčios. Ar žinai kaip jas sustabdyti? peržiūra ir aptarimas. Anonimine dėžute “Išgirsk mane” skatinome mokinius pasakoti apie patiriamas arba stebimas patyčias. Visą mėnesį valandėles “Konfliktai ir jų sprendimo būdai” mokiniams vedė psichologė Daiva Čeponienė.  Buvo skelbiamas vaikų eilėraščių konkursas „Padėk man užaugti be patyčių!“. Šį konkursą organizavo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Kazimiera Anciulevičienė ir vyresnioji lietuvių kalbos mokytoja Jurgita Vaišnienė. Mokiniai buvo kviečiami eilėraščiais kreiptis į suaugusiuosius ir taip papasakoti apie savo išgyvenamas ar stebimas patyčias. Eilėraščiais suaugusieji bus raginami pastebėti, ką išgyvena vaikai, ir kviečiami kalbėtis su vaikais, kartu ieškant būdų, kaip sustabdyti patyčias.

Mažinant patyčias, pirmiausia reikia aiškaus suaugusiųjų sutarimo, todėl ir tėvai turi aktyviai įsitraukti į šios problemos sprendimą, nes vienai mokyklai yra per sunku. Tėveliams buvo paruoštos ir išdalintos rekomendacijos „Patyčios mokykloje ir internete: kaip galiu padėti savo vaikui?“.

Veiksmo savaitė „BE PATYČIŲ“ nėra skirta tiktai tam, kad kažką nuveiktume per šią savaitę ir užmirštume patyčias iki kitų metų. Su patyčiomis turime dirbti kiekvieną dieną ir kiekvienas suaugęs turi gebėti atpažinti vykstančias patyčias ir mokėti į jas tinkamai reaguoti, – pabrėžia „Vaikų linijos“ tryliktus metus vykdomos kampanijos „BE PATYČIŲ“ koordinatorė Aurelija Jocaitė.

Socialinė pedagogė V.Titienė