Reikšmingas gimnazistų pasiekimas

Lapkričio pradžioje Joniškėlio Gabrielės Petkevičiatės – Bitės gimnazijos mokiniai  – aštuntokas Bronius Plačiukas ir dešimtokė Gabrielė Šimoliūnaitė kartu su mokytoja Angele Urbonavičiūte lankėsi Prezidentūroje. Ten jų laukė susitikimas su Lietuvos Respublikos Prezidente bei kitais renginio dalyviais.

Kad būtų aiškiau, kokia proga mūsų mokiniai ir mokytoja dalyvavo tame garbingame renginyje, paprašėme papasakoti pačių iškilmių dalyvių.

  Mokytoja Angelė Urbonavičiūtė:  Jau dvidešimt metų moksleivių neformaliojo švietimo centre vyksta Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas. Beveik visiems konkursams buvo paruošti mokiniai ir jiems savo eksperimentiniais darbais pavykdavo pasiekti gerų rezultatų. 2017m. balandžio mėnesį vykusiam konkursui pateikėme du darbus. Septintokas Bronius Plačiukas ir devintokė Gabrielė Šimoliūnaitė buvo darbo ,,Paieška kitokios nei mediena žaliavos popieriaus gamybai“ autoriai. Kadangi ketiname patentuoti šį atradimą, tai negalime atskleisti, iš ko virėme popierių.

Šis darbas sudomino konkurso vertintojus. Mokiniai buvo apdovanoti Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos pagyrimo raštais, Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos Lietuvos Respublikos Valstybinis patentų biuras mokiniams ir jų vadovei įteikė dovanas, o Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga įteikė kvietimą dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje Lietuvos Respublikos   Prezidentūroje ir darbą pristatyti Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Iškilminga ceremonija LR Prezidentūros Baltojoje salėje įvyko lapkričio 10 dieną.

10b klasės mokinė Gabrielė Šimoliūnaitė: Manau, kad kiekvieno žmogaus tikslas šiais laikais turėtų būti ribotų gamtos išteklių – medžių išsaugojimas.

Šio tikslo ir siekė mūsų komanda: aš, Bronius ir darbo vadovė mokytoja Angelė Urbonavičiūtė.

Išsikeldami medžių išsaugojimą kaip pagrindinį prioritetą, ieškojome kitokios žaliavos nei medžiai popieriaus gamybai. Eksperimentavome, sisteminome savo darbą. Su savo moksliniu darbu dalyvavome Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo baigiamajame ture, kuriame sulaukėme neįtikėtino pasisekimo. Mus apdovanojo Lietuvos Respublikos Valstybinis patentų biuras, buvome pakviesti į LR Prezidentūroje vykusį Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos geriausių disertacijų pristatymą. Šios galimybės dėka pristatėme savo darbą  Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, o tai buvo nepakartojamas įvykis, įsirėžęs į atmintį tiek man, tiek mano kolegai Broniui.

Tik sunkiu ir kruopščiu darbu pasiekėme tokių puikių rezultatų. Vien atrankiniame ture dalyvavo labai daug talentingų mokinių iš visos Lietuvos. Iš daugiau nei pusšimčio darbų į pristatymą Prezidentūroje buvo atrinkti tik penki. Todėl mums didžiausias laimėjimas buvo proga pristatyti savo mokslinį darbą garbingiems, savo mokslo srityse pasižymėjusiems profesoriams. Kažko daugiau net negalėjome tikėtis.

Šios galimybės suteikė mums ne tik neapsakomų įspūdžių, bet ir padėjo tobulinti savo darbą.

Šį darbą mes tęsime, tobulinsime, pritaikysime naujas idėjas.

            8b klasės mokinys Bronius Plačiukas: Nuo pat pradžios mūsų darbas man patiko, buvo labai įdomu, nes viskas, ką darėme, buvo nauja ir nematyta.

Darbo pristatymas Prezidentei Daliai Grybauskaitei buvo labai jaudinantis momentas. Pristatę savo darbą, padovanojome Prezidentei iš mūsų pagaminto popieriaus Lietuvos kontūrų žemėlapį. Ji labai nudžiugo ir padėkojo mums.

Prisiminimui nusifotografavome su Lietuvos Respublikos Prezidente.

Ši mūsų sėkmė įkvėpė ir toliau ieškoti, bandyti, atrasti.

 8b klasės mokinys Tomas Bieliauskas,

Žurnalistų būrelio narys