Žygis ,,Piliakalnių Lietuva”

Rudenišką rugsėjo 22 dieną dalyvavome Nacionaliniame moksleivių žygyje ,,Piliakalnių Lietuva“, kurio metu įveikėme 10 kilometrų atstumą.

Žygyje, kaip teigė jo organizatoriai, dalyvavo beveik du tūkstančiai mokinių iš įvairių Lietuvos mokyklų.

Nuvykome į Vilniaus apskritį, Neries regioninį parką, prie Verkšionių kaimo. Pradžia buvo nuo Ąžuolų kalno regyklos, toliau ėjome į Karmazinų piliakalnį, Karmazinų atodangą, Dūkštų atodangą, įkopėme į Bradeliškių piliakalnį, po to dar įveikėme Buivydų bei Buivydų vėjo (II) piliakalnius, ėjome per Karmazinų kaimą, matėme Šventąjį Daubų ąžuolą.

Iš pradžių kelionė atrodė lengva, nes tereikėjo nulipti mediniais laiptais, eiti akmenuotu keliu, tačiau netrukus už posūkio atsivėrė šlapia, purvina pieva. Vėliau sudėtinga buvo užlipti ir nusileisti mediniais piliakalnių laiptais, nes jie vietomis buvo sutrešę, o nuo praėjusių daugybės žygeivių kojų jau sulūžę, pakrypę ir slidūs. Dar toliau prasidėjo miškai, statūs šlaitai, kuriais, jei paslystum, nudardėtum tiesiai į Nerį. Vietomis praėjimai buvo labai siauri.

Įdomu tai, kad visus 10 kilometrų, kas 500 metrų  surasdavome paruoštas edukacines užduotis – lenteles, kuriose būdavo užrašyti klausimai. Aptardavome, pasiginčydavome, kuris žino teisingą atsakymą ir keliaudavome toliau – už 500 metrų rasdavome teisingą atsakymą. Taip labai daug naujo sužinojome apie piliakalnius, pilkapius ir kt.

Užkopus į piliakalnius atsiverdavo nuostabūs gamtos vaizdai. Visą kelią mus žavėjo labai graži gamta, sraunioji  Neris, įspūdingi akmenys.

Žinoma, nuėję tokį kelią, pavargome, tačiau gera nuotaika, pažintys su kitų mokyklų mokiniais bei neapsakomo grožio Lietuvos gamta paliko didžiulį įspūdį.

Pakartotume dar kartą šį žygį!

Monika Valantinaitė, Tomas Bieliauskas,

Faustas Vaičiulis

8b klasės mokiniai