Karjeros diena pradinėse klasėse

Gimnazijoje nuo pat pirmų klasių mokiniai motyvuojami galvoti apie ateitį, kad baigę mokyklą galėtų pasirinkti širdžiai mielą profesiją.

Vasario 10 d. gimnazijoje organizuotą Karjeros dieną pradėjome klasės valandėle. 1-4 klasių mokiniai pasakojo, kuo norėtų būti užaugę, piešė savo būsimą profesiją, žaidė žaidimus.

Vėliau į klases atėjo tėveliai. Pirmokus aplankė Lina Rutkauskienė ir Viktoras Stanislovaitis. Mamytė Lina pasakojo apie buhalterio profesiją: rodė įvairius dokumentus, sąskaitas, kurios turi būti tiksliai pildomos, o tam reikalingos matematinės žinios. Tėvelis Viktoras kalbėjo apie  žurnalisto  profesiją, sudomino vaikus pasakojimu apie Karpio dvarą, pakvietė apsilankyti laikraščio ,,Darbas“ redakcijoje.

2a klasės mokinius aplankė Gusto tėvelis Remigijus Židonis  ir Gabrielės mamytė Ligita Balčiūnaitė. Tėvelis papasakojo apie kalvio amatą, parodė šiam darbui reikalingus įrankius, paties pagamintus dirbinius. Vaikučius labai sudomino paties tėvelio pagamintas įrenginys.

Mamytė pristatė laiškanešio profesiją. Papasakojo, kaip keliauja laiškai, kokia veikla dar užsiima laiškanešiai, pademonstravo aprangą, krepšį ir pavaišino visus saldainiais. Mamytė juokavo, kad dalinti vaikams saldainius taip pat yra laiškanešio pareiga, nes  aplankytuose namuose jų visada laukia mažieji.

Trečiokų klasėje veikė kirpykla – kirpėjos amatą pristatė Lukrecijos mamytė Audra Garlauskienė. Ji pademonstravo kasdien naudojamus įrankius ir priemones, pasakojo, kad tai paklausi ir praktiška specialybė, leidžianti uždirbti ir realizuoti savo gebėjimus, nuolat suktis grožio paslaugų sferoje. Kirpėja Audronė džiaugėsi, kad profesionalus kirpėjas darbo turės visada – kirpėjo paslaugų reikia tiek moterims, tiek vyrams, tiek vaikams. Darbas patrauklus tuo, jog yra galimybė dirbti su skirtingais klientais, kaskart atlikti neįprastą kirpimą ar šukuoseną. Žinojimas, kad savo darbą atlikai puikiai, didina savivertę ir pasitikėjimą savimi. Kirpėjai jausmas, kai mato paslaugomis patenkintą klientą, yra su niekuo nepalyginamas. Tai – darbas, reikalaujantis didelės ištvermės, mat didžiąją dalį darbo dienos tenka praleisti stovint. Šios specialybės privalumai (arba sunkumai), kad galimos neribotos darbo valandos. Kirpėja minėjo, kad ,,darbo grafiką reikia derinti prie klientų, dirbti savaitgaliais ar net vakare“.

Vaikai susidomėję klausėsi, pateikė įvairių klausimų, bet smagiausia buvo praktinė veikla. Deimantas, svajojantis būti kirpėju, mokėsi naudotis žnyplėmis ir garbanoti plaukus. Ne tik mergaitės, bet ir berniukai tapo stilistais, formavo vieni kitiems šukuosenas naudodami įvairias šukuosenų formavimo priemones.

Dėkojame Audronei Garlauskienei įdomiai pravedus pamoką, kuri ne vieną paskatino rinktis šią profesiją. Linkime sėkmės ir malonių klientų!

Ketvirtokai lankėsi tėvelių darbovietėje Joniškėlio vaikų darželyje “Linelis”. Po darželį vedžiojo Nojaus mama, dirbanti auklėtoja. Pirmiausia apsilankėme pas Danielės mamą darbo kabinete. Ji mokiniams papasakojo apie savo darbą: sveiko maisto meniu sudarymą, parodė kraujagyslių maketą, kas atsitinka, kai valgom tik traškučius, geriam gražiom spalvom nudažytus gėrimus  ir kt. Tada apsilankėme priešmokyklinukų grupėje. Išklausėme auklėtojos Vandos Jonušauskienės pasakojimo apie savo profesiją. Kelionę baigėme darželinukų sporto salėje. Čia buvo smagiausia, ketvirtokai vėl  pasijuto darželinukais.

Po pirmos pažinties su tėvelių profesijomis su nekantrumu laukėme susitikimo su Vilniaus Muitinės departamento kinologais, juolab, kad jie atsivežė du keturkojus „pareigūnus“ – Šansą ir Tigrą. Kinologės papasakojo, kaip jos augina šunis, kaip juos dresuoja, kokius darbus atlieka Šansas ir Tigra, kaip Muitinės kinologai dalyvauja tikrinant įtartinus krovinius bei asmenis. Galėjome patys pamatyti trumpą dresuotų šunų pasirodymą ir, žinoma, nusifotografuoti su jais.

Atsisveikinę su vilniečiais nuskubėjome į kiemą, kur mūsų laukė susitikimas su Kauno teritorinės muitinės atstovais. Jie kalbėjo apie savo darbą, pademonstravo įrangą, kuri gali „pamatyti“ net tai, ką mes turime kišenėse, padalijo lankstinukų.

Sugrįžus į klasę laukė staigmena – stiuardesė Gintarė Melupe pristatė savo profesiją. Susidomėję pradinukai klausėsi, kaip baigusi mokyklą Gintarė sugalvojo pakeliauti. Susiruošusi į kelionę aerouoste pastebėjo stuardeses. Ją sužavėjo jų apranga, grakšti eisena, puikios anglų kalbos žinios…  Gintarė dirba jau 11 metų ir labai patenkinta savo pasirinkimu. Taip pat ji pasidžiaugė, kad dar neteko patirti pavojaus. Mokiniams stiuardesė palinkėjo mokytis užsienio kalbų ir siekti savo tikslo.

Pradinių klasių mokytojos