Psichologų ,,desantas“ Joniškėlyje

Kartais užtenka vieno saulės spindulio. Malonaus žodžio. Pasisveikinimo. Šypsenos. Tiek mažai, kad tie, kurie yra šalia mūsų, taptų laimingi.

2016 metų lapkričio 25 dieną Pasvalio rajono Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijoje vyko respublikinė metodinė –  praktinė konferencija ,,Mokyklos bendruomenės vaidmuo mokinių psichinės sveikatos problemų sprendime“. Kaip sakė pagrindinė konferencijos sumanytoja ir rengėja,  Pasvalio rajono savivaldybės  Švietimo pagalbos tarnybos ir Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos psichologė Daiva Čeponienė, ji jau beveik dvejus metus brandino svajonę suorganizuoti tokį renginį. Bet kaip vienas lauke ne karys, taip ir kiekvienai idėjai reikia bendraminčių. Vilma Titienė, gimnazijos socialinė pedagogė, bei direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Karpavičienė mielai sutiko padėti organizuoti šią konferenciją. Žinoma paskui prisijungė ir didelis būrys gimnazijos mokytojų.

Džiugu, kad daug lektorių panoro dalyvauti konferencijoje, kurioje buvo aptarti aktualūs klausimai bei problemos, susiję  ne tik  su fizine, bet ir psichine mokinių sveikata.

Visą renginį papuošė ir konferenciją atidarė lietuvių kalbos mokytojos Laimutės Vaitkevičienės vadovaujamas Poetinis teatras. Gimnazistai pristatė miniatiūrą apie ostrakizmą. Šis žodis kilęs iš Antikos. Senovės Graikijoje piliečiai turėjo teisę ištremti tuos piliečius, kurie buvo laikomi pavojingais demokratijai. Gimnazistai pabandė parodyti, kas atsitiktų, jei išmestume tuos, kurie mums nepatinka…

Po to, kai konferencijos dalyvius pasveikino Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos direktorė Andromeda Baršauskienė ir gimnazijos direktorius Almantas Kanapeckas,  net dešimt pranešėjų  klausytojus sudomino turiningais pranešimais, kurie buvo naudingi ne tik pedagogams, bet ir mokinių tėvams, globėjams.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė  Dalia Vasiliūnienė analizavo Pasvalio rajono mokinių sveikatos būklės rodiklius. Ji pateikė nemažai skaičių bei faktų apie Pasvalio rajono mokinių sveikatos rodiklių kaitą ir atkreipė dėmesį, kad kai kurie iš jų tikrai kelia nerimą. Todėl pirmiausia tėvai ir ugdymo įstaigų darbuotojai turi atkreipti ypatingą dėmesį, kad padėtis pagerėtų. Tam būtina šviesti mokinių tėvus sveikatos apsaugos, sveikos gyvensenos  klausimais, nes šeimos atsakomybė yra didžiulė.

Po D.Vasiliūnienės pranešimo, privertusio visus rimtai susimąstyti, Pasvalio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Simona Pyragytė palietė labai opią patyčių mokykloje problemą. Vienas iš pasiūlymų, kad per pertraukas nebūtų patyčių, buvo tas, kad mokiniai ir pertraukų metu turėtų įdomių veiklų: žaistų, sportuotų ir t.t.  Lektorė kalbėjo apie  ne mažiau aktualias ir svarbias alkoholio vartojimo,  rūkymo problemas Pasvalio rajono  jaunuolių tarpe, apžvelgė jaunimo sveikatos sutrikimus ir būdus, kaip jų išvengti.

S.Pyragytė taip pat papasakojo apie jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (JPSPP) koordinacinį centrą.

Utenos Aulelių vaikų globos namų psichologė Elona Berniūnienė pranešime ,,Kaip galime padėti vaikams išreikšti emocijas“ pateikė nemažai  patarimų, kurie pravers mokytojams ar kitiems  pedagoginiams  darbuotojams, bendraujantiems su vaikais, ugdantiems jų kūrybiškumą, saviraišką, kaip mokyti išreikšti savo emocijas bei jas valdyti.

Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų psichologė Žydrūnė Bundzinskienė visus sudomino pranešimu apie multisensorinę aplinką, jos kūrimą ir teigiamą poveikį stimuliuojant įvairius pojūčius.

Panevėžio kolegijos psichologės Daivos Tumasonytės pranešimas ,,Konfliktinių santykių su savimi ir kitais atskleidimas taikant projekcinius metodus“ privertė konferencijos dalyvius suklusti išgirdus sakinį : ,,Piešinys nemeluoja“. Kiek daug galima sužinoti apie vaiką, jo jausmus, mintis ir išgyvenimus pažvelgus į jo piešinį!

Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos psichologė metodininkė Jolita Stipinienė pranešime ,,Atsakinga tėvystė“ palietė mokymų socialinės rizikos šeimų tėvams klausimą. Ji kalbėjo apie pozityvios tėvystės mokymus, skirtus tėvams, auginantiems vaikus nuo trejų iki dvylikos metų, kaip susikalbėti su socialinės rizikos šeimų tėvais, drąsinti juos. Svarbu didinti tokių tėvų savivertę, kuri atneš geresnį santykį su vaiku, nes labai svarbu yra jausti meilę sau pačiam ir mylėti vaikus.

Lektorės Kristina Tarutienė – Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos psichologė ir Elvira Vaisiauskienė – Panevėžio Rožyno progimnazijos psichologė pranešime ,,Mokyklos psichologo vaidmuo stiprinant mokinių  psichinę sveikatą bendradarbiaujant ir vykdant projektinę veiklą“ pabrėžė, kad  psichinės sveikatos problemų dažniausiai turi vaikai, patiriantys patyčias, todėl  labai svarbu niekada nebūti abejingiems, kai tyčiojamasi, žeminama, skariaudžiama.

Panevėžio Skaistakalnio pagrindinės  mokyklos vyresnioji socialinė pedagogė Jolita Grižienė pranešime ,,Pagalbos galimybės mokiniams, turintiems elgesio ir emocijų sutrikimų“ kalbėjo apie  šeimos įtaką vaiko elgesiui ir emocinei sveikatai. Iškilus problemoms, norint pakeisti netinkamą vaiko elgesį, būtinas specialistų ir tėvų bendradarbiavimas.

Na, ir, žinoma, visų lektorių pasisakymus ,,vainikavo“ psichologo, egzistencinės krypties psichoterapeuto bei supervizoriaus, Rytų Europos egzistencinės terapijos asociacijos nario, Lietuvos humanistinės psichologijos asociacijos prezidento Timo Petraičio paskaita ,,Savivertės reiškinys ir galima įtaka“. Lektorius pateikė patarimų, kaip stiprinti savo savivertę, įdomių minčių apie tai, ką žmogus gimdamas  jau ,,atsineša“ ir ką įgyja vėliau bei kaip tai nulemia tolesnį jo gyvenimą. T.Petraitis sudomino klausytojus mintimis apie žmogaus orumą bei daugybę kitų žmogaus vidinio pasaulio paslapčių.

Po pertraukos vyko konferencijos dalyvių darbas grupėse.

Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos, Pasvalio specialiosios mokyklos psichologė metodininkė Simona Stapulionienė  savo grupę sudomino tema ,,Kokybiška pedagogo sąveika su mokinio tėvais“, Jolita Stipinienė parengė naudingų užduočių tema ,,Vaikų ir paauglių psichologinio atsparumo stiprinimas“, o T.Petraitis neleido nuobodžiauti grupės nariams  pateikęs temą ,,Darbas su asmeniniais ar profesiniais sunkumais pasitelkiant projekcinius metodus“.

Taigi, konferencijos dalyviai skirstėsi dvasiškai praturtėję, įgiję vertingų žinių, kurios padės jiems  ieškant kelio į vaiko širdį.

Konferencijos organizatoriai už paramą nuoširdžiai dėkoja ūkininkams Ingai ir Gintautui Aglinskams, Rasai Židonytei, Mariui Vainauskui. O  Marytei Valeckienei – už labai skanias bandeles.

Taip pat dėkojame visiems Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos mokytojams, nepagailėjusiems jėgų ir laiko rengiantis konferencijai.

Vienas atliktas darbas – geriau už tūkstantį sumanymų!

Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos

Lietuvių kalbos mokytoja Kazimira Anciulevičienė