Pamoka – viktorina skirta Žemės dienai

Kam kovo 20 dieną skamba japoniškas Taikos varpas , o paskui 2 min. skiriamos meditacijai ar maldai?

Kiekvienais metais visas pasaulis kovo 20-ąją mini Žemės dieną, kuri Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimu 2009 metais pervadinta į Tarptautinę motinos Žemės dieną. Pasaulis labai įvairiai ją mini: sodina medžius, renka šiukšles, vykdo įvairias aplinkos išsaugojimo ir atliekų perdirbimo programas. Vienas iš įdomesnių paminėjimų buvo 2011 metais Afganistane, kai minint Žemės dieną buvo pasodinta apie 28 mln. medžių. Žmonės sugalvoja įvairių akcijų. Štai Kinijoje 2012 metais per šios dienos minėjimą dviračiais važiavo daugiau nei 100 000 žmonių, siekdami sutaupyti degalų ir sumažinti išmetamų anglies dioksido dujų kiekį.
Žemės diena kiekvienais metais minima ir mūsų gimnazijoje. Formos labai įvairios: ir dainas dainavome, ir madų šou rengėme, ir kūrėme iš antrinių žaliavų skrybėlės, ir vedėme pamokėlės, akcijas.
Šiemet sugalvojome pravesti integruotą biologijos ir geografijos viktoriną I ir II klasių gimnazistams. Viktorinos klausimus atrinko geografijos mokytoja Lilijana Ališauskienė, kuri ir vedė šį renginį. Klasių komandos turėjo sukurti prisistatymo ketureilį iš žodžių Žemė, Pempės, Miegas ir Vanduo (tai tarptautinės dienos, kurios minimos padieniui: kovo 19, 20, 21, 22 dienomis), atsakinėti į viktorinos klausimus. Uždirbti savo komandai taškus galėjo ir jų sirgaliai, kurie dalyvavo sportinėje rungtyje. Jos metu reikėjo nuvaryti balioną, sugalvoti ir parašyti Žemei palinkėjimus. Greičiausi ir kūrybiškiausi buvo IIb klasės sirgaliai, kurie savo komandai iškovojo 3 papildomus taškus. Pamoka – viktorina prabėgo labai greitai, mokiniai dar kartą pasitikrino savo žinias apie oro taršą, triukšmą, atliekų perdirbimą. Viktorinos nugalėtoja tapo IIb klasės mokinių komanda, kurią ir sveikiname. Kitos trys komandos nuo nugalėtojų atsiliko vienu-dviem taškais. Šaunuoliai mūsų pirmų ir antrų klasių gimnazistai, kurie ir komandas susikūrė, ir emblemas pasidarė, ir ketureilius kūrė, ir į klausimus atsakinėjo. Visi nugalėtojais negali būti, kartais pritrūksta vienos sekundės, vieno žodžio ar net raidės. Sveikiname visus dalyvavusius viktorinoje.
Visos komandos buvo apdovanotos padėkos raštais, kuriuos kūrė dailės mokytoja Laisvutė Razmienė, dovanomis, kurias įsteigė Sigutės Kvedarauskienės individuali įmonė, gera nuotaika, kurią dovanojo kūno kultūros mokytojai Danguolė Venckuvienė ir Zenonas Balčiauskas ir plačiomis šypsenomis, kurias visas įamžino mokytojas Audrius Jonušauskas. Nuoširdžiai dėkojame jiems už pagalbą ir geranoriškumą, organizuojant šį renginį.
Graži ta mūsų Žemė, bet ar švari? Tai jau kiekvieno mūsų sąžinės balsas, atsakomybė už savo veiksmus ir suvokimas, kad net mažas saldainių popieriukas, numestas ant žemės, gali pakeisti visą pasaulį .
Biologijos mokytoja Rita Karpavičienė