Aplinkosaugos olimpiada: Kas ?Kur? Kodėl? Kada? Kam?

Gyvename šalyje , kurioje turime kuo pasigirti: unikaliais kraštovaizdžiais, miškais, upėmis, ežerais, augalija ir gyvūnija. Kur rasi gražiau, jei ne Lietuvoje? Kiekvienas turime tausoti, saugoti tai, kas mūsų kraštą daro išskirtiniu, žaviu, pritraukiančiu vis daugiau turistų iš įvairių pasaulio šalių. Todėl visi turėtume žinoti, kas tai yra aplinkosauga, koks tai mokslas ir ką jis apima. Tuo tikslu lapkričio 18-20 dienomis pirmą kartą Lietuvoje vyko nacionalinė aplinkosaugos olimpiada 7-9 klasių moksleiviams, kurią inicijavo Elektronikos platintojų asociacija(EPA). Olimpiada yra moksleiviams skirto aplinkosaugos projekto “Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju” tęstinis projektas. Vos per dvi savaites prie elektroninės sistemos prisijungė daugiau nei 200 mokytojų, kurie užregistravo net 455 klases.
Dalyvauti olimpiadoje užsiregistravo ir mūsų gimnazijos 7-9 klasių mokiniai (po 15 mokinių iš kiekvienos klasės). Ruošdamiesi olimpiadai mokiniai skaitė jiems atsiųstą metodinę medžiagą, domėjosi aplinkosaugos temomis įvairiuose informacijos šaltiniuose. Olimpiadoje kiekvienas mokinys turėjo atlikti testą. Elektroninėje platformoje vykstančio renginio metu buvo fiksuojamas mokinių sprendimo laikas, teisingų atsakymų skaičius ir jų koeficientas pagal sudėtingumą. Per tris olimpiados dienas mokiniai atliko beveik 6000 testų, t.y. atsakė net į 180000 klausimų.
Lapkričio 28 dieną buvo paskelbti rezultatai. Geriausius rezultatus surinkusios klasės apdovanotos bilietais į “Forum cinemas” kino seansus. Iš viso penkiuose didžiuosiuose regionuose pasirodžiusioms klasėms išdalinta po 100 bilietų. Panevėžio apskrityje nugalėtojomis tapo 7 klasės. Iš jų net dvi yra iš Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės –Bitės gimnazijos – tai 8b ir Ia(g) klasės.
Šaunuoliai mūsų gimnazistai, visi, ne tik tie, kurie laimėjo. Aš džiaugiuosi ir didžiuojuosi tais mokiniais, kuriems dar yra įdomių veiklų, konkursų. Gerbiu tuos mokinius, kurie vis dar trokšta žinių , noro dalyvauti įvairiuose konkursuose ir yra žingeidūs bei atsakingi už save, už savo gimnaziją, už savo kraštą. Ačiū visiems, prisijungusiems ir dalyvavusiems, ne tik laimėjusiems, bet ir tiems, kuriems šį kartą mažiau pasisekė. Nepamirškite, jog meilė gamtai prasideda nuo mažų darbų, tad saugokite ją, rūšiuokite atliekas, rūpinkitės gyvūnija, taupykite žemės išteklius!
Biologijos mokytoja Rita Karpavičienė.