Česlovo Milošo kūrybos įkvėpti

Nemaža grupė Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos mokinių nuo praėjusių metų rudens dalyvavo projekte „Skaitančios mokyklos – Česlovas Milošas – 2011-2012“. Projekto tikslai buvo susipažinti su Česlovu Milošu, kaip kūrėju ir kaip asmenybe, turėjusia didelės įtakos Lietuvos kultūrai bei santykiams su Lenkija, bendradarbiauti  su  kitakalbių Lietuvos mokyklų mokiniais. Be to, skatinti mokinių domėjimąsi Nobelio premijos laureato Č.Milošo kūryba ir apskritai literatūra.

Projekto dalyviai ne tik skaitė Č.Milošo kūrinius, bet piešė jiems iliustracijas, dalyvavo konferencijose Vilniuje, kurių metu išklausė nemažai garbingų Lietuvos mokslininkų : dr. Viktorijos Daujotytės, dr. Mindaugo Kvietkausko, dr. Dariaus Kuolio, dr. Brigitos Speičytės paskaitų.  Įdomios buvo VU Polonistikos centro lektorės, literatūros istorikės dr. Teresos Daleckos  „Kuo mums šiandien svarbi Česlovo Milošo kūryba?“ bei Lietuvos edukologijos universiteto docentės dr. Halinos Turkevič  „Lietuviškieji motyvai Česlovo Milošo poezijoje“ paskaitos.

Sukūrėme neilgą filmuką, kaip mums sekėsi „studijuoti“ Č.Milošo kūrybą. Kadangi žinojome, kad jį demonstruosime susitikime su visos Lietuvos mokyklų  projekto dalyviais bei svečiais iš Lenkijos, tai pasistengėme jame šiek tiek supažindinti ir su savo gimnazija.

Gimnazistė Marija Stasiulytė dalyvavo esė konkurse su savo kūrinėliu pagal Č.Milošo kūrybą „Nepažinojau nieko, kam verta pavydėti“. Įdomu tai, kad jos esė tikrino kompetentinga  ir griežta literatūros kritikų komanda ir džiugu, kad nelabai stipriai pakritikavo.

Kita gimnazistė Deimantė, įkvėpta Č.Milošo kūrybos, jau pasirinko temą savo darbui, kurį norės pristatyti jaunųjų filologų konkursui.

Daug  dirbome, kad geriau susipažintume su Č.Milošo kūryba bei su jo asmenybe ir visą tą laiką kartu su mumis buvo lietuvių kalbos  mokytojos Vida Pavlovienė ir Kazimira Anciulevičienė.

Žinoma, pats įdomiausias ir įsimintiniausias buvo birželio 30 – liepos 1 dienomis vykęs baigiamasis projekto renginys. Jis mums paliko labai didelį įspūdį. Pirmiausia – susipažinome  su Kėdainių senamiesčio istorija. Turėjome galimybę ne tik įsivaizduoti, bet ir pajusti Č.Milošo dvasią tose vietose, kuriose  gimė ir augo būsimasis Nobelio premijos laureatas.

Jei  daugiau kaip prieš metus manęs būtų kas paklausęs, kas yra Č.Milošas, tikrai nebūčiau galėjusi atsakyti. Prisipažinsiu – skaityti rašytojo kūrybą, pokalbius, mintis (atsiminimus)  buvo gana didelis iššūkis. Tezės turėjo gilią prasmę, kurią supratau ne iš karto.  Tai nėra paprasčiausias eilėraštis, romanas – tai skrajojančios mintys filosofo galvoje, lyg paklydę paukščiai, nerandantys kelio.

Susitikime kiekvienas dalyvis ieškojo savojo Č.Milošo. Vieni – paskaitose apie jį, kiti – jo gimtosiose vietose ar iš kitų šaltinių. Mes kūrybinėje užduotyje Č.Milošą pavaizdavome kaip knygą, iš kurios trykšta tai, kas jam svarbu : Isos slėnis, bažnytėlė, upė, žmonės…

Taigi, pažintis su Č.Milošo kūryba ir asmenybe įkvėpė ir mus skaityti, atrasti, kurti.

Projekto dalyvių grupės vardu Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos III kl. mokinė Palma Sketerytė

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*