Dėl meningokokinės infekcijos rekomenduojama konsultuotis su šeimos gydytoju

Nepanikuoti ir kreiptis į šeimos gydytoją. Tokį patarimą Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai duoda visiems nerimaujantiems dėl  meningokokinės infekcijos. „Tik šeimos gydytojas gali įvertinti riziką ir paskirti reikalingas profilaktikos priemones ar gydymą. Jokiu būdu nerekomenduojame patiems gerti antibiotikų“, – sakė ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Gydytoja Daiva Razmuvienė įspėjo, jog meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu – į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais. Imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui.

Patikimų meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonių iki šiol nėra. Naudojamos dviejų tipų meningokokinės vakcinos. Vadinamosios polisacharidinės vakcinos, priklausomai nuo jų sudėties, apsaugo nuo A ir C arba nuo A, C, Y ir W tipų meningokokinės infekcijos, tačiau jas galima skiepyti tik vyresniems nei dvejų metų amžiaus vaikus. Yra ir konjuguotos meningokokinės infekcijos vakcinos, tačiau jos skirtos kūdikiams nuo 2 mėnesių. Šios vakcinos apsaugo tik nuo C tipo meningokokų sukeliamų ligų.

Skiepytis rekomenduojama visiems, keliaujantiems į kraštus, kur ši infekcija yra paplitusi.

Iki šiol nėra sukurta vakcina prieš meningokoką B.

Daugiau informacijos apie meningokokinę infekciją:

http://www.ulac.lt/uligos.php?pl=16&ppl=47 

Šaltinis: http://www.ulac.lt

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*